Traumaanpassadterapi

Frågor och
svar

traumaanpassadterapi symbol pil blå

Svar på de vanligaste frågorna

Du behöver inte vara traumatiserad för att gynnas av Somatic Experiencing. Kontakta gärna mig om du är osäker på ifall terapin skulle kunna hjälpa dig. Ett första steg kan även vara att se om du känner igen dig i några av de symtom som jag listat under ”Privat terapi – Symtom”. Den listan kan ge dig en känsla för om terapiformen kan vara relevant.

För mer information om trauma kan du även läsa ”Metoder – Vad är trauma?”.

Vi hittar en tid som passar.

Tiderna är inte begränsade till kontorstider.

Man behöver ingenting. Du går så länge du får ut något av sessionerna och det känns bra. Om det är flera sessioner som inte leder framåt, eller i den riktning du önskar, så kan det vara bra att ta en paus och se vad som dyker upp i resten av livet. 

 

Jag brukar rekommendera att man ger det ca tre gånger i början för att känna på metoden och mig som terapeut. Att påbörja denna typ av terapi kan kännas som ett helt nytt språk och sätt att förhålla sig till sig själv. Därför krävs det ibland att sessionen får sjunka in och att man får en känsla för vad man kan förvänta sig.

 

Något av det viktigaste i terapirummet är att du känner dig trygg och sedd. Om vi inte är en bra match för varandra så kan jag rekommendera en annan terapeut och i vissa fall en annan metod som kanske skulle passa dig bättre för tillfället.

Du bokar genom att kontakta mig (Emelie) via mejl, sms eller telefon.

Tempo och förhållningssätt: SE har ett försiktigt förhållningssätt och är framtaget med utgångpunkten att hjälpa traumatiserade personer. Vissa terapiformer inom vården liknar koncepten man använder sig av under en SE-session men ofta går det traditionella arbetet betydligt snabbare jämfört med SE. För vissa fungerar traditionella behandlingsformer mycket bra och för andra går det helt enkelt för snabbt.

 

Nervsystemsreglering: Inom SE, jobbar vi med vad vi kallar för nervsystemsreglering. Beroende på hur man väljer att definiera nervsystemsreglering kan man säg att detta är något som gör att SE skiljer sig från hur man jobbar mer traditionellt. Traditionella vården inkluderar dock en del arbete med förnimmelser, känslor, trauma-bilder osv. Det finns alltså en hel del aspekter som liknar varandra.

 

Kroppen: Inom vården använder man oftast inte kroppen som en informationskälla i samma utsträckning som man gör inom SE. Inom SE, är kroppen oftast vår huvudkälla för att få fram information och viktiga signaler. Vi jobbar även med rörelser och impulser i större utsträckning än den traditionella vården.

 

Evidens: En annan skillnad, är ju att det finns mer evidens för till exempel KBT jämfört med vad det gör för SE. SE är inte en evidensbaserad terapiform utan utgår mer från praktisk erfarenhet.

EnglishSwedish
BAKGRUND

”Bakgrunden är en svår förlossningsskada med avriven djupare muskulatur i bäckenbotten på vänster sida (levatorskada), därav känslan av att vänster ben försvann/hängde löst/aldrig kopplade på igen efter det jag var med om.
Jag har varit till både sjukgymnaster och fysioterapeuter via vården men inte fått igång vänsterbenet även om annat blivit bättre, då främst med hjälp av osteopati (ej traditionell vård).
Även gått i samtalsterapi (KBT) som kändes validerande men som inte hjälpte avseende vänster ben.

SESSIONERNA

Vårt första möte var en inledning till det andra mötet. Jag kände mig enormt lättad och lugn när jag gick ifrån första sessionen, på en djupare, mer basal nivå än vad jag känt tidigare. Lugnet höll i sig flera dagar efteråt.

Andra sessionen var ett rent mirakel enligt min åsikt. Jag hade inte insett hur bortkopplat vänster benet var innan det ”kopplades på” igen. Jag kom till dig med ett ben och klev ut med två. Exakt så kändes det. Helt otroligt positiv och samtidigt surrealistisk känsla.

Jag uppfattar dig (Emelie) som varm, empatisk, inkännande och närvarande. Du inger en trygghet och är lätt att prata med. Du är duktig på att fånga subtila tecken och signaler jag som person inte är medveten om vilket bidrar till en stark känsla av stöd och validering. Du är professionell och klientnära utan att vara för nära. Jag upplever dig som extremt kompetent i det du arbetar med. Jag hade (och har) rekommenderat dig till personer som vill lära känna sig själva bättre och få hjälp att koppla samman kropp och psyke i en helhet där minskad stress samt allmänt ökat välmående är högsta prioritet. Jag kommer fortsätta gå hos dig då jag märker stor skillnad i hur jag mår samt att jag blivit bättre på att hantera yttre och inre stress utan att det tippar över.”

 

Noha Edgren Sinclair, legitimerad läkare

KLIENTBERÄTTELSE

Malin har blivit diagnostiserad med Dissociativ identitetsstörning (DID), som tidigare hette multipel personlighetsstörning, och har även komplex Posttraumatiskt Stressyndrom (PTSD).
Hon har upplevt att det är svårt att få hjälp från den traditionella vården då hon ofta lämnade en terapisession mer uppvarvad än vad hon var när hon kom dit. Med hjälp av Somatic Experiencing vet hon nu ”Att det finns sätt att jobba med trauma som INTE gör att [hon] mår SÄMRE!”. Det gör även att hon kan ”våga tro att det kan bli bättre”.

Hoppet är en av de viktigaste byggstenarna i en behandling. Utan tron på att vi kan bli bättre är det svårt att skapa någon förändring över huvud taget.

För att Malin skulle kunna hitta en väg ut ur situationer som blir för påfrestande så har hon lärt sig att ”att bryta kedjan av tankar” och att hantera känslan med ”tekniker för att inte låta den överväldiga [henne].” Vi använde enkla knep som att ”inte blunda när [hon] känner efter hur [hon] mår” eftersom hon då ofta fick upplevelsen av att hon lätt ”sugs… in i [sig] själv och ’drunknar’”. Vi jobbade även med aktivera flera sinnen som tar henne till nuet. När en person som är traumatiserad kan tolerera att vara närvarande i nuet, utan att dras in i gamla minnen eller behöva oroa sig för framtiden, så har symtomen en tendens att få mindre kraft över vardagen.

En stor del som kan hjälpa när man lever med denna diagnos är att komma till någon form av acceptans. Detta är något Malin har uppnått samtidigt som hon numer lyckas vara i nuet, eller som hon uttrycker det ”jag lever här och nu”.

 

Citaten kommer från Malin Andersson, klient

”Emelie hjälpte mig igenom ett svårt trauma från min förlossning.  Jag kan nu tänka på händelsen utan att få en klump i halsen och utan att det påverkar min vardag. Hon har gett mig verktyg för livet! Nu vet jag hur jag ska göra för att reglera mig själv när starka känslor uppkommer. Jag har uppskattat hennes empati, lugn, engagemang och kunskap. Jag kan varmt rekommendera henne!

Att jobba online har varit väldigt smidigt för mig. Det har varit skönt att vara i tryggheten hemma och inte behöva åka någonstans för att få terapi.”

 

Frida Trönnberg, www.heltunderliv.se

”Jag trodde att det måste göra ont, att man måste stå ut när man ska ta itu med tuffa minnen som så länge färgat ens inre. Att tvingas gråta och gråta, peta med nageln i såret hela tiden….Men så visade det sig att det inte var.

Genom en varsam bearbetning av traumatiska minnen och samtidigt koppla dem till fysiska känslor och ting blir de greppbara och inte så svåra att ta på. Jag kände inte direkt att jag läkte utan det smög sig på…som väl läkning gör”

 

Vendela, klient

”Det Emelie har hjälpt mig med är att förstå min kropps fantastiska potential till läkning på ett ännu djupare plan. Jag har fått ännu mer tillgång till mina inre resurser, resurser som hjälper mig att må bra när livet är utmanade. Detta har gjort att jag inte blir överväldigad av både inre och yttre utmaningar på samma sätt utan kan ge mig själv det jag behöver. Emelie har en fantastisk förmåga till lyhördhet, empati, medkänsla, närvaro och en gedigen kunskap som har gjort att jag har känt mig fullständigt trygg tillsammans med henne. Jag är så tacksam för den hjälp jag har fått av henne!”

Kattis Jonsson Ludvigsson, www.kattisjonssonludvigsson.com