Vad är Somatic Experiencing (SE)?
Jag använder mig delvis av terapiformen Somatic Experiencieng© (SE). Det är en kroppsbaserad metod som är framtagen för att läka trauman.
SE är till stor del en ”bottom-up” metod. Det innebär att klienten och jag använder kroppen som en informationskälla. Det innebär att vi fokusera på förnimmelser, rörelser och impulser.
Genom att inkludera kroppskännedom i de flesta övningarna inkluderas en viktig komponent som gör att vi kan gå försiktigt framåt för att kunna möta världen och vår omgivning samtidigt som vi kan känna att vi är i kontakt med oss själva, utan att bli överväldigade.
SE är inte uteslutande en bottom-up metod utan vi använder även tankar, känslor och bilder om dyker upp i terapin.
Förenklat
SE tillåter oss att göra framför allt två saker.
- Antingen stärker vi och bygger vidare på dina resurser (en resurs är något som bidrar med välbehag för dig). Detta handlar framför allt om att hitta och stärka det som redan fungerar väl eller har fungerat någon gång i tiden.
- Den andra delen handlar om att identifiera och bearbeta oönskade mönster. Förenklat kan man säga att vi bryter ner klientens mönster (beteende, tankar, känslor, osv.) med syftet att förstå vad personen behöver mer eller mindre av.
Varsam guidning
Inom SE är det aldrig nödvändigt att återberätta eller återuppleva en traumatiskt händelse. Fokuset ligger istället på varsam guidning som tillåter klienten att utveckla en större tolerans för att stanna med utmanande känslor och kroppsliga upplevelser.
Handpåläggning
Om vi träffas på plats finns det även möjlighet att använda oss av handpåläggning/beröring (SE-touch). Det kan t.ex. bidra till en kroppslig avslappning som inte kräver ord eller tolkningar.
Jobbar vi online kan vi använda egen-beröring (self-touch). Detta har samma syfte men att du som klient använder dina egna händer som ett stöd i processen.
Vad är Neuro Affective Relational Model (NARM)?
NARM är en metod som riktar in sig på utvecklingstrauma. Det inkluderar framför allt trauma från barndomen och relationella trauma och anknytningstrauma.
Kort och gott finns det fyra primära principer som vi använder:
- Att stödja möjligheten till intern organisering samt att vara i kontakt med sig själv och omgivningen
- Att utforskar identitet
- Att jobba i nutid
- Nervsystemsreglering
Vad kan vi lära oss av djuren?
Somatic Experiencing är en metod som utvecklades med syftet att hjälpa traumatiserade personer. Det är en varsam metod där man följer kroppens reaktioner genom att bl.a. läsa av biologiska markörer.
Precis som djuren, pendlar kroppen mellan att vara mer eller mindre ”aktiverad”. Nervsystemet säkerställer att kroppen reagerar på signaler, både från den yttre och inre världen. Med hjälp av reaktionerna kan vi förstå när kroppen känner sig hotad eller trygg.
Människans nervsystem är otroligt likt andra djurarter. Grundaren till SE, Peter Levine, har tagit fasta på detta och studerat djur för att förstå mer kring hur de ”skakar av” sig påfrestande situationer. Med denna kunskap har han sedan hittat sätt att ta sig med infromationen in i terapirummet.
Människan har en tendens att lägga hotfulla situationer på minnet. Troligen eftersom det ökar vår chans till överlevnad. Av många anledningar, kan detta tyvärr begränsa våra liv mer än vad de egentligen skulle behöva. Istället för att klamra oss fast vid gamla minnen som kan generaliseras till ännu fler aspekter, kan det vara skönt att kunna släppa på rädslan i vissa situationer. Många gånger är det dock inte möjligt att göra det med bara tankens kraft utan vi behöver komma åt och lugna rädsloresponsen som sätter igång hela systemet.
Forskning inom psykologi och traumavärlden
Allteftersom vi får mer kunskap kring olika behandlingar och aktiva komponenter i terapi, lär vi oss om mer om hur människan fungerar, både med hänsyn till hjärnan och resten av kroppen, tankar, känslor och beteenden.
Just nu intresserar jag mig extra mycket för att förstå hur vi kan lära oss att möta omvärlden och samtidigt känna oss trygga i våra kroppar. Interaktionen som vi har med människor är mycket komplex och något vi behöver bryta ner för att förstå. Därför är det väldigt spännande att förstå hur vi kan forska på ett sådant område och öka förståelsen kring hur samspelet påverkar oss.
Jag tycker även att det är otroligt spännande att förstå mer om dissociation och fragmentering av oss själva i samband med svåra trauma. Ju mer vi förstår om vår kapacitet som människor desto lättare blir det att förstå våra reaktioner på överväldigande situationer.
Det finns även mycket spännande teorier inom den mer traditionella vården. Däribland ingår till exempel neuroplasticitet, anknytning, compassion, inlärningsteori och habituering (en komponent inom exponering).